KIISKISTEN SUKU

Kiiskisten suvun tarina alkaa jo kauan ennen asiakirjojen alkamista. Kiiskisten esi-isät ovat saapuneet aikanaan Juvalle ehkä noin 1100–1200-luvun tietämillä. Nimi Kiiskinen on ilmeisimmin syntynyt vähän tämän jälkeen, 1200-luvulla.

Kiiskisten suku levittäytyi kantasijoiltaan Juvalta ja Rantasalmelta savolaisen uudisasutusliikkeen myötä 1500-luvun puolimaista alkaen kohti uusia asumattomia korpimaita. Kaskiviljelyn myötä savolainen asutus alkoi levitä ennennäkemättömällä tavalla vieraisiin maakuntiin.

Eränkäynti toimi pysyvän asutuksen tienraivaajana. Asumattomat salomaat olivat erämiesten nautinnassa jo kauan ennen vakinaista asutusta. Koskemattomien korpien keskellä sijainneet erämiesten metsäsaunat olivat ensimmäiset asutuksen edelläkävijät.

Savolainen kaskiviljely vaati suuria aloja ja väestöä alkoi 1500-luvun puolimaissa olla jo liikaa Etelä-Savon alueella. Suvuilla oli Pohjois-Savossa vanhoja eräsijojaan, joissa kalastettiin ja metsästettiin. Sukujen jäseniä oli alkanut jo ennen varsinaista kruunun tukemaa uudisasutusta muuttaa eräsijoilleen pysyvästi. Se ei kuitenkaan riittänyt: savolaiset levittäytyivät ja asuttivat 1500-luvun kuluessa kaskirukiinsa voimin Kainuun ja Keski-Suomen, Pohjanmaan jokilatvat ja Keski-Ruotsin suomalaisseudut sekä saivat vahvan jalansijan myös Etelä-Pohjanmaan järviseudulla sekä Pohjois-Satakunnassa. 1600-luvulla asutusliike jatkui Pohjois-Karjalaan, Inkeriin, Koillismaalle ja Lappiin. Tämä näkyy tänäkin päivänä niin geeneissä kuin murteissa.

Kalle Kiiskinen, Hilja Kiiskinen (myöh. Kruuti), Elina Kiiskinen (o.s. Huupponen), Pauli Kiiskinen, Ida Kiiskinen ja Otto Olavi Kiiskinen.

Suku levisi aluksi naapuripitäjään Rantasalmelle ja osallistui sittemmin savolaiseen uudisasutusliikkeeseen. Kiiskisiä muutti jo varhain Pohjois-Savoon sekä Pohjois-Pohjanmaalle, jonne syntyi monta Kiiskilän taloa. 1600-luvulla Kiiskiset levittäytyivät Pohjois-Karjalaan, kun alueesta oli tullut Stolbovan rauhassa (1617) osa Ruotsin suurvaltakuntaa.

Dna-tutkimukset Kiiskisten suvusta

Sukututkija Ari Kolehmaisen (Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet)  vetämän DNA-tutkimuksen tarkoituksena oli ensinnäkin selvittää, ovatko sukuhaarat samaa alkuperää, toisekseen saada selville, missä Kiiskisen nimi on syntynyt ja mistä Kiiskiset ovat tulleet niille asuinsijoilleen, jossa he asiakirjojen alkaessa asuivat. Lisäksi kiinnostava kysymys oli myös se, onko Kiiskisillä ja Kiiskien suvuilla yhteyksiä. Dna-testeihin osallistuneet vapaaehtoiset ovat osin kustantaneet tutkimukset itse, osa on joko kokonaan tai osittain sukuseuran rahoittamia.

Kaikista suvun pääsukuhaaroista otettiin aluksi ns. perustestit eli markkeripohjaiset STR-testit. Kun havaittiin, että kaikki Kiiskisten kantasukuhaarat ovat samaa isälinjaa eli polveutuvat yhteisestä muinoin eläneestä kantaisästä, alettiin testejä päivittää tarkempiin SNP-pohjaisiin BigY 700-tuloksiin. Näillä saatiin rakennettua Kiiskisten kantasukupuu ja samalla avautui se, että Kiiskiset ovat eräs Savon vanhimpia kantasukuja. Kiiskisten suvun sisältä on ennen asiakirjojen aikaa jo syntynyt nimenvaihdosten kautta uusia sukuja. Kuitenkin Kiiskisten kaukaisimmatkin sukuhaarat ovat sen verran läheisiä, että ne selvästi polveutuvat sukunimiajalla eläneestä kantaisästä.

Tutkimuksissa selvisi myös, että Kiiskinen on savolaislähtöinen suku, ei karjalaistaustainen. Karjalassa esiintyvistä Kiiski-suvuista osa näyttää kuitenkin olevan entisiä Kiiskisiä, mutta asutusvirta on tässä tapauksessa vienyt Kiiskisiä Karjalaan, ei Kiiskejä Savoon. Karjalassa Kiiskisen nimiasulla oli tapana lyhentyä muotoon Kiiski. Kaikki Kiiski-suvut eivät kuitenkaan polveudu Kiiskisistä, vaan on olemassa eri tahoillakin syntyneitä Kiiskejä.

Lähtökohtaisesti oli pidetty mahdollisena, että Kiiskisten suku polveutuu Viipurin Kiiskilästä. DNA-tulokset ovat kuitenkin kääntäneet asetelman päinvastoin: Kiiskiset ovat savolaislähtöisiä, mutta osa Karjalankannaksen Kiiskeistä voi olla entisiä Kiiskisiä. Inkerin Toksovan Kiiskien suku on vahvistettu Kiiskisten jälkeläisiksi.

Verkkoa vedetään rannalle, Pietinen, kuvaaja 1939; Museovirasto

KIISKISTEN SUKUHAARAT

Alla olevien sukuhaarojen kantaisänä esitetään vanhin kirkonkirjoissa mainittu kantaisä. Sukuhaarojen vaiheet ovat tiedossa kauemmas, mutta helpomman yhdistettävyyden vuoksi kantaisä on otettu kirkonkirjojen alkuajalta, jotta sukututkimusharrastajat pääsevät helpommin sukuhaaraan kiinni.

Sukuhaarat yhdistyvät 1500-luvulle tultaessa joko Juvalle tai Rantasalmelle. Myös Rantasalmen Kiiskiset yhdistyvät Juvan sukuhaaroihin keskiajalla ennen asiakirjojen alkua. Nykypäivänä sukuhaarojen jälkeläiset ovat luonnollisesti levittäytyneet ympäri Suomen ja osittain ulkomaillekin.

Juvan Kiiskilänniemi on pitkä niemi Kotijärvessä. Se vaikuttaa olevan Kiiskisten suvun vanhin kantakoti. Kiiskilänniemellä oli jo asiakirjojen alkaessa useita Kiiskisten taloja. Nykyiset Juvan Kiiskilänniemen Kiiskiset ovat juonnettavissa Jurvalan ratsutilaan. Naapuritila tien toisella puolella, Puhakkala, siirtyi jo 1700-luvun alkupuolella kotivävyn suvulle, Puhakaisille.

Sukuhaaran kantaisä: Gorgonius Laurinpoika Kiiskinen (s. noin 1570). Juvan Kiiskilänniemen Jurvalan isäntä vuosina 1600–1631. Gorgoniuksen aikana talosta tuli ratsutila ja Gorgonius toimi itsekin ratsumiehenä. Hänen rinnakkaisnimenään oli Ahtinen.

Juvan Kiiskilän kylän myöhempi Ernestilän kartano oli Kiiskisten suvulla 1700-luvulle asti, kunnes päätyi säätyläisomistukseen. Kiiskilästä Kiiskisiä levittäytyi Juvan eri kylille jo varhain. Sukupolvesta toiseen Kiiskiset taistelivat Kiiskilän isännyydestä ja osa joutui lähtemään muualle.

Sukuhaaran kantaisä: Vilppu Kiiskinen (s. noin 1490) on veroluetteloissa vain vanhimmassa maakirjassa vuonna 1541. Tämän jälkeen Juvan Kiiskilä siirtyy jo hänen pojilleen.

Sukuhaaran kantaisä: Juho Kiiskinen (s. noin 1610) meni vävyksi Juvan Purholaan, josta muutti myöhemmin Kiiskilän naapuriin Veijalanmäelle. Juhon poika Lauri muutti Ollikkalaan.

Pieni sukuhaara, joka on asunut monilla Juvan kylillä, viimeiseksi Vehmaassa 1800-luvulla.

Sukuhaaran kantaisä: ruotusotilas Martti Martinpoika Kiiskinen, sotilasnimi Girs, (1713–1750) Juvan Summalasta.

Sukuhaara on asunut 1600-luvun lopulta Joroisten Häyrilässä ja levittäytynyt 1700-luvulle muillekin Joroisten kylille. Alkuperältään Juvan Kiiskisiä.

Sukuhaaran kantaisä: rakuuna Olli Ollinpoika Kiiskinen (n. 1645–1725).

Kerimäellä Kiiskiset ovat asuneet jo 1540-luvulta, mutta ovat lähtöisin Rantasalmelta.

Sukuhaaran kantaisä Sylvester Kiiskinen (s. noin 1510).

Kiiskiset muuttivat jo 1550-luvulla Rantasalmelta Kiuruvedelle ja edelleen 1600-luvulla aluksi Iisalmeen ja edelleen Iisalmen, myöhemmän Vieremän, Valkeamäelle.

Sukuhaaran kantaisä Lauri Rasmuksenpoika Kiiskinen (1699–1772) Iisalmen (myöhemmän Vieremän) Valkeamäeltä.

Pieni sukuhaara, joka on lähtöisin Maaningan Tuovilanlahdelta, jossa sukua tavataan 1700-luvun alkuvuosikymmeninä.

Sukuhaaran kantaisä: Mooses Ollinpoika Kiiskinen (1727–1790). Kävi välillä asumassa Oulussa, mutta palasi Kuopion seudulle, myöhemmän Siilinjärven Kasurilaan.

Kiiskiset tulivat aluksi Liperin, myöhemmän Polvijärven Sotkumaan, ja sieltä edelleen Liperin, myöhemmän Kontiolahden, Paiholaan. Sukuhaara kääntyi jo 1600-luvulla ortodoksiseen uskontoon. Alkuperältään Rantasalmen Kiiskisiä.

Sukuhaaran kantaisä: Mikita Heikinpoika Kiiskinen (s. noin 1610), jonka patronyymissä näkyy vielä isänsä luterilainen tausta, mutta Mikita (Mikko) oli jo kääntynyt ortodoksiksi.

Kiiskiset ovat tulleet Pielisjärvelle pian Stolbovan rauhan jälkeen (1617). Pielisjärven Kiiskisistä polveutuvat myös Ilomantsin Kiisket. Pielisen Karjalasta muodostuikin Kiiskisten keskusalue.

Sukuhaaran kantaisä: Olli Hemminginpoika Kiiskinen (n. 1636–1734), josta polveutuvat Pielisjärven Viensuun ja Vaaraniemen Kiiskiset sekä Ilomantsin Maukkulan ja Luhtapohjan sukuhaarat.

Pieni sukuhaara Savon ja Pohjois-Karjalan rajamaastosta. Tämän sukuhaaran tutkimus on vielä kesken.

Sukuhaaran kantaisä: Antti Kiiski (1746–1796) Savonrannan Säimenen kylältä. Sukuhaaran nimi pidentyi Kiiskisen muotoon vasta 1800-luvulla.

Hilja Kruuti (o.s. Kiiskinen) ja Jukka (Juho) Kruuti

Muilla nimillä olevat sukuhaarat

Rantasalmen Kiiskisistä polveutuu laaja Erosten suku, joka levittäytyi vahvasti myös Pohjois-Karjalaan.

Sukuhaaran kantaisä Matti Eeronpoika Kiiskinen, myöhempi Eronen (n. 1515–1575). Talollinen ja lautamies Rantasalmella, joka sai lisänimen Eronen patronyymin perusteella. Eronen vakiintuikin sukuhaaralle uudeksi sukunimeksi.

Tämän Kiiskisten sukuhaaran nimi vaihtui 1540-luvulla, hieman asiakirjojen alkamisen jälkeen Ruottiseksi. Sulkava on säilynyt tähän päivään asti Ruottisten vahvana asuinseutuna ja Ruottisilla on yhä omistuksessa asiakirjojen alusta (v. 1541) periytyvä sukutila, jonka isäntänä oli tuolloin Tahvo Kiiskinen. Tila on ainoa Kiiskisten kantatila, joka on yhä säilynyt suvulla isä-poikaketjussa.

Sukuhaaran kantaisä Pekka Laurinpoika Ruottinen (1696–1774) on nykyisten Sulkavan Ruottisten sukuhaarojen yhteinen kantaisä.

Juvan Kiiskilänniemen kylällä sijaitsee myös Kupsalanniemi. Sukuhaaran nimi vaihtui 1600-luvulla Kupsaseksi.

Sukuhaaran kantaisä Paavo Heikinpoika Kiiskinen-Kupsanen (s. noin 1620).

Marinin suku on aiemmalta nimeltään Marinus ja lähtökohdaltaan pappissuku, jonka jäsenet olivat mm. lukkareina 1700-luvulla Pielavedellä. Sukuhaara polveutunee Pyhtään 1600-luvun kirkkoherra Petrus Girsistä (girs=kiiski). Marinit vahvistuivat DNA-tulosten perusteella Kiiskisten jälkeläisiksi.

Sukuhaaran kantaisä Pielaveden lukkari Isak Olauksenpoika Marinus (n. 1678–1743).

Kiiskisiä muutti uudisasukkaiksi Sievin Kortejärvelle, myöhemmälle Kiiskilän kylälle jo 1560-luvulla.

Inkerimaan Toksovan Kiisket ovat savolaista Kiiskisten isälinjaa.

Vuosmäen savupirtti; Vilkuna, Kustaa, kuvaaja 1926Museovirasto