KIISKISTEN SUKUSEURAN PERUSTAMINEN

Kiiskisten sukuseuran perustaminen tapahtui Juvan Kiiskilänniemen sukuhaaran toimesta. Alustavaa pohjatyötä tapahtui toisistaan tietämättä kahden perheen taholla jo vuosien ajan. Harri Kalevi Kiiskisen tytär Marja Ikonen oli muuttanut vuonna 2003 Rantasalmelle. Harrin ja vaimonsa Arja-Leenan tiedossa Kiiskisten suvusta oli siinä vaiheessa vain se, että Harrin isä Pauli Mikael Kiiskinen oli syntynyt Rantasalmen naapuripitäjässä Juvalla vuonna 1930. Harrin ja Arja-Leenan matkatessa Rantasalmelle he ajoivat aina ohi Juvan Kiiskilän kylän tienhaaran kyltistä. Arja-Leena oli toistuvasti kommentoinut, että tuolla kylällä on varmaan asunut aikanaan paljon Kiiskisiä.

Toisella taholla Harri Kiiskisen isän Paulin sisaren Saima Elina Kolehmaisen (o.s. Kiiskinen) pojanpoika Ari Kolehmainen oli aloittanut sukututkimusharrastuksen jo nuorella iällä ja lähti opiskelemaan Suomen historiaa Joensuuhun vuonna 2000. Samana vuonna hän aloitti myös tutkia isoäitinsä Juvan Kiiskilänniemen Kiiskisten sukua. Muut Kiiskisten sukuhaarat saivat tässä vaiheessa jäädä vielä sivuun.

Saima Elina Kiiskinen (myöh. Kolehmainen).

Toisaalla myös eräs Kiiskilänniemen haaran jäsen teetätti vuonna 2007 osin Ari Kolehmaisen avustamana tutkimuksen Kiiskilänniemen Jurvalan sukuhaarasta 1700-luvun alusta nykypäivään.

Vuonna 2015 alkoi tapahtua merkittäviä askelia, jotka tulivat johtamaan sukuseuran perustamiseen. Arja-Leena alkoi syventyä lukemaan Juvan ja Savon historiaa. Kyseisenä syksynä Arja-Leena ja Harri vierailivat Kansallisarkistossa ja tutkivat Kiiskilänniemen isojakokarttoja. Kiiskisten vaiheet ja merkitys Juvan historiassa alkoivat avautua.

Loppuvuodesta 2015 Harri ja Arja-Leena vierailivat Juvalla Ari Kolehmaisen isän Taiston luona. Puhe kääntyi vahvasti Kiiskisten suvun vaiheisiin. Harri jätti yhteystietonsa Taisto-serkulleen Arin yhteydenottoa varten. Tässä vaiheessa Arja-Leena oli jo hyvin perillä Kiiskisten vaiheista Juvalla.

Arin sukututkimusharrastus, joka johti myöhemmin ammattisukututkijan uraan, oli saanut alkunsa Kiiskisistä. Ala-asteen historian kotiläksyn aiheena oli kirjoittaa sukutarina vanhimmasta esivanhemmasta, josta on säilynyt perimätietoa ja tehdä sukupuu. Tarina syntyi isänäidinisänisästä Kalle Juho Kiiskisestä (1843–1918). Sukututkimuksen liekki oli syttynyt.

Ari ehdotti Harrille isälinjaista Y-kromosomin DNA-testiä, jotta Kiiskilänniemen Kiiskisten alkujuurista saataisiin enemmän tietoa. Tuolloin tiedossa oli vain yksi Kiiskinen, joka oli tehnyt isälinjaisen DNA-testin. Myöhemmin osoittautui, että hän edusti Kontiolahden Paiholan sukuhaaraa. Lisäksi Rantasalmen Kiiskisistä polveutuvasta Erosten suvusta oli tuloksia. Eroset ovat ns. Kiiskisten alasuku, jolla on ollut jo kauan oma sukuseuransa.

Harri Kalevin DNA-tulokset saatiin elokuussa 2016. Osoittautui, että Juvan Kiiskilänniemen sukuhaara oli samaa isälinjaista alkuperää niin Erosten, eli entisten Kiiskisten, kuin yhden aiemmin testatun Kiiskisen (Kontiolahden Paiholan haara) kanssa.

Sukukuva6
Pauli, Otto Olavi, Viljo, Toivo, Kalle ja Eino Kiiskinen
Pauli nuorukainen
Harri Kalevi Kiiskisen isä Pauli Mikael Kiiskinen
Emma Edward Isidor ja Allan Sandberg kuvaaja ei tiedossa
Emma Edward Isidor ja Allan Sandberg

Ajatukset Kiiskisten sukuhistorian tallentamisesta kansiin kypsyivät syksyn 2017 aikana. Samassa yhteydessä virisi ajatus sukuseuran perustamisesta. Tässä vaiheessa oli jo selvää, että sukuseura tulisi koskemaan koko Kiiskisten sukukuntaa, eikä keskittyisi vain Juvan Kiiskilänniemen sukuhaaraan.

Juvan seurakunnan arkisto – Pää- ja rippikirjat | 1834-1844 (I Aa:17)

Alkuvuodesta 2018 Harri Kalevi ja tyttärensä Marja vierailivat Arin luona, jolloin syntyi päätös lähteä luomaan pohjaa sukuseuran perustamiselle. Hyväksi kanavaksi koettiin Facebook-ryhmä, joka toimisi keskustelualustana ja kokoontumispaikkana sukukunnalle. FB-ryhmän alku olikin vauhdikas. Arja-Leena toimi keskustelun sieluna ja aamusta iltaan ryhmään tuli uutta väkeä, jotka antoivat sukutietojaan. Nämä tiedot Ari yhdisteli tutkimaansa Kiiskisten sukupuuhun. Kaikkien kohdalta yhteyttä ei nopeasti löytynyt, vaan sukuhaaraa oli tällöin tutkittava kauas taaksepäin. Harri ja Arja-Leena tekivät lisäksi suuren panostuksen lähettäessään paperikirjeitä noin 800 Kiiskiselle. Niiden vastausprosentti jäi kuitenkin toivottua selvästi alhaisemmaksi.

Keväällä 2018 alkoi sukuyhdistyksen perustamiskokouksen suunnittelu. Sukuseuran ensimmäinen kokoontuminen ja yhdistyksen perustaminen tapahtui lauantaina 7.7.2018 Mikkelin Kyyhkylän kartanossa. Osanottajia oli 140 henkeä.  Sukuseuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Harri Kalevi Kiiskinen heinäkuusta 2018 syyskuulle 2020. Harri ja vaimonsa Arja-Leena olivat sukuseuran käynnistämisen moottoreita ja halusivat vetäytyä ansaittuun lepoon työteliään alkuvaiheen jälkeen. Sukuseuran toinen vuosikokous järjestettiin koronapandemian keskellä syyskuussa 2020 Juvan Partalan Kuninkaankartanossa, Kiiskisten suvun kotiseudulla. Osa osallistujista oli mukana etäyhteyksin. Harri Kalevi Kiiskinen sai tunnustuksen sukuseuran ansiokkaasta käynnistämisestä, kun hänet kutsuttiin kunnianpuheenjohtajaksi. Sukuseuran puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin Ari Kolehmainen.

Kiiskisten sukuseuran perustamisen taustaa pohdittaessa voidaan kliseisesti todeta: parempi myöhään kuin ei milloinkaan.